Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Fysiotherapeuten reduceren verwijzingen naar orthopeden met 64%

Terug
19-07-2019
Uit onderzoek blijkt dat fysiotherapeuten in de eerstelijn de werkbelasting van huisartsen aanzienlijk verminderen door patiënten met musculoskeletale aandoeningen (MSK) te beoordelen (triage) en te behandelen.

MSK-voorwaarden zijn goed voor 30% van de huisartsenconsultaties in Engeland. Volgens NHS-functionarissen komt dit neer op ongeveer 90 miljoen afspraken per jaar. De overgrote meerderheid van de patiënten die typisch een huisarts zien voor problemen zoals rugpijn, osteoartritis of osteoporose kan, volgens een onderzoek dat vorige maand in het British Journal of General Practice werd gepubliceerd, effectief worden behandeld door een fysiotherapeut met 'minimale huisartsenzorg'.

In totaal werden er 8.417 patiëntencontacten gemaakt en in het kader van de regeling hebben verruimde fysiotherapeuten (ESP's) om een GP-beoordeling verzocht in slechts 1% van de gevallen. Slechts 12% van de patiënten had een recept nodig en 3% had een 'fit note' nodig, die beide door de arts konden worden uitgegeven zonder voorafgaand een afspraak te hoeven maken. De resultaten suggereren dat een ESP als een eerste contactpuntspraktijk voor patiënten met MSK-condities kan functioneren als een onafhankelijk en effectief alternatief voor de huisarts. Temeer vanwege de huidige druk op huisartsendiensten hebben ESP's veel te bieden bij het verlichten van huisartsen van de MSK-component van hun caseloads. Binnen het huidige klimaat van aanzienlijke barrières voor de huisartspraktijk zal dit een deel van de druk verlichten.
De patiënt krijgt een specialistische MSK-beoordeling meteen bij de eerste presentatie en de GP-tijd wordt vrijgegeven om zich te concentreren op patiënten met andere medische problemen. De auteurs concludeerde dat de patiënt de juiste persoon, op de juiste plaats en op het juiste moment te zien krijgt.

70% Van de feitelijk lopende salariskosten van extra klinische apothekers, artsassistenten, eerste-contact fysiotherapeuten - en 100% van de werkelijke lopende salariskosten voor sociaal voorschrijvende linkwerkers - zal worden gehaald, tot de relevante maximum bedragen.

British Journal of General Practice

Leidenfysiotherapie

Orthopedie

Fysiotherapie

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

07-11-2021
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en diëtetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder