Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Fysiotherapeuten reduceren verwijzingen naar orthopeden met 64%

Terug
19-07-2019
Uit onderzoek blijkt dat fysiotherapeuten in de eerstelijn de werkbelasting van huisartsen aanzienlijk verminderen door patiënten met musculoskeletale aandoeningen (MSK) te beoordelen (triage) en te behandelen.

MSK-voorwaarden zijn goed voor 30% van de huisartsenconsultaties in Engeland. Volgens NHS-functionarissen komt dit neer op ongeveer 90 miljoen afspraken per jaar. De overgrote meerderheid van de patiënten die typisch een huisarts zien voor problemen zoals rugpijn, osteoartritis of osteoporose kan, volgens een onderzoek dat vorige maand in het British Journal of General Practice werd gepubliceerd, effectief worden behandeld door een fysiotherapeut met 'minimale huisartsenzorg'.

In totaal werden er 8.417 patiëntencontacten gemaakt en in het kader van de regeling hebben verruimde fysiotherapeuten (ESP's) om een GP-beoordeling verzocht in slechts 1% van de gevallen. Slechts 12% van de patiënten had een recept nodig en 3% had een 'fit note' nodig, die beide door de arts konden worden uitgegeven zonder voorafgaand een afspraak te hoeven maken. De resultaten suggereren dat een ESP als een eerste contactpuntspraktijk voor patiënten met MSK-condities kan functioneren als een onafhankelijk en effectief alternatief voor de huisarts. Temeer vanwege de huidige druk op huisartsendiensten hebben ESP's veel te bieden bij het verlichten van huisartsen van de MSK-component van hun caseloads. Binnen het huidige klimaat van aanzienlijke barrières voor de huisartspraktijk zal dit een deel van de druk verlichten.
De patiënt krijgt een specialistische MSK-beoordeling meteen bij de eerste presentatie en de GP-tijd wordt vrijgegeven om zich te concentreren op patiënten met andere medische problemen. De auteurs concludeerde dat de patiënt de juiste persoon, op de juiste plaats en op het juiste moment te zien krijgt.

70% Van de feitelijk lopende salariskosten van extra klinische apothekers, artsassistenten, eerste-contact fysiotherapeuten - en 100% van de werkelijke lopende salariskosten voor sociaal voorschrijvende linkwerkers - zal worden gehaald, tot de relevante maximum bedragen.

British Journal of General Practice

Leidenfysiotherapie

Orthopedie

Fysiotherapie

Nieuwsblog

Fysiotherapeuten reduceren verwijzingen naar orthopeden met 64%

19-07-2019
Uit onderzoek blijkt dat fysiotherapeuten in de eerstelijn de werkbelasting van huisartsen aanzienlijk verminderen...
Lees verder

Bestuur beroepsgroep fysiotherapie op bezoek bij Corpus Mentis

17-04-2019
Op woensdag 17 april waren afgevaardigden van het bestuur van het KNGF op bezoek bij Corpus Mentis, Centrum...
Lees verder

Prevalidatie voor bovenbuik operatie

25-02-2019
Een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie werd uitgevoerd in multidisciplinaire klinieken van drie tertiaire...
Lees verder

Corpus Mentis doet mee aan multicenter studie bij ernstig COPD

06-12-2018
Onlangs heeft Zorgverzekeraars Nederland bekend gemaakt vanaf 1 januari 2019 de langdurige revalidatie qua aantal...
Lees verder

Lezing: sportend kind bij de fysiotherapeut

16-09-2018
Op vrijdag 21 september is Drs. DM Keesenberg gastspreker bij de Mark Two Academy voor de lezing "Er komt een...
Lees verder