Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Top 5 Voedingsadviezen bij COPD

Terug
11-10-2015
COPD is een Engelse term die staat voor chronic obstructive pulmonary disease. COPD is een aandoening die wordt gekarakteriseerd door een luchtwegobstructie die niet volledig omkeerbaar is. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd en werken steeds minder goed. Klachten zijn hoesten, slijm opgeven, benauwdheid en snel kortademig en moe zijn. Fysiotherapeutische revalidatie helpt de risico’s op een exacerbatie (plotse toename van benauwdheid) te verkleinen, de continue benauwdheid die u ervaart te verminderen, de kans op een ziekenhuis opname te verkleinen en de achteruitgang van uw longfunctie te remmen. Voeding speelt een rol voor het behoud en verkrijgen van een gezond gewicht en behoud van spiermassa. De beste resultaten van dieetbehandeling zijn te verwachten in combinatie met lichamelijke inspanning.

Belangrijke voedingsadviezen bij COPD:

1.     Zorg voor een goed gewicht. Overgewicht is bij mensen met COPD een sterkere risicofactor voor hart- en vaatziekten dan bij mensen zonder COPD. Dit komt onder andere doordat hun spierweefsel sneller afneemt en door een andere vetverdeling in het lichaam. Daarentegen is een te laag gewicht juist nadelig, dit is bij COPD vanaf een BMI < 21, dit is een hoger afkappunt dan zonder COPD (dan 18.5). Het streven is naar een gezond gewicht en voldoende spiermassa.  

2. Aankomen en voeding optimaliseren bij ongewenst gewichtsverlies: Als er sprake is van ongewenst gewichtsverlies, bijvoorbeeld door slechte eetlust heeft dit veel invloed op het welzijn. Patienten ervaren meer kortademigheid, een lagere kwaliteit van leven en hebben een verminderde inspanningstolerantie. Door een advies op maat met verhoging van de energie-inname met daarbij voldoende of extra eiwitten kan dit gerealiseerd worden.

3.     Voldoende inname van calcium en vitamine D. Bij COPD-patiënten is, mede door het gebruik van corticosteroïden, de kans op osteoporose en daarmee de kans op fracturen verhoogd. Corticosteroïden hebben als bijwerking een verminderde absorptie van calcium en vitamine D. Ook is er sprake van een verhoogde uitscheiding van calcium en vitamine D door de medicatie. Immobiliteit kan ervoor zorgen dat er weinig zonlichtexpositie is, hierdoor kan een tekort aan vitamine D ontstaan.

4.     Bij slijmvorming: een veelgehoorde klacht van COPD-patiënten is dat ze na het gebruik van melkproduc­ten last van een slijmerig gevoel in de mond ervaren. Daardoor worden melkproducten vaak vermeden, terwijl dit een goede eiwitbron is. Het slijmachtige speeksel is anders dan het slijm dat patiënten uit de longen ophoesten. Door na drinken van melkproducten een slokje water te nemen verdwijnt dit slijmachtige speeksel. Bij yoghurt en zure melkproducten kan dit gevoel ook minder zijn dan bij zoete melkproducten.

5.     Bij vermoeidheid/moeite hebben met grote porties: spreid de maaltijden in frequente porties over de dag. Als koken niet meer lukt of moeizaam gaat is het belangrijk om te kijken naar makkelijke maaltijden of hulp in de maaltijdvoorziening.  

Misschien is wel het belangrijkste advies: schakel de diëtist in bij voedingsproblemen en voedingsvragen. De diëtist is het expert op het gebied van voeding. Op de praktijk kunt u terecht met al uw voedingsvragen en voor een persoonlijk advies!

Drs. E.E.A. v.d. Leek (dietist & gezondheidswetenschapper)
www.dietistleiden.nlTags

Voeding

Leidenfysiotherapie

Voeding

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

07-11-2021
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en diëtetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder