Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Ondervoeding is een onderschat probleem

Terug
20-11-2014
Ondervoeding is een groot en onderschat probleem, zo blijkt uit het rapport van SEO Economisch Onderzoek dat eerder dit jaar is uitgebracht. In dit rapport zijn de maatschappelijke kosten van ondervoeding in kaart gebracht.

De totale kosten van ziektegerelateerde ondervoeding in Nederland bedroegen maar liefst € 1,8 miljard in 2011. [1] Uit landelijke prevalentiecijfers blijkt 25-40% van de ziekenhuis ondervoed is. In het verpleeghuis is dit 20-25% en in de thuiszorg is 15-25% van de patiënten ondervoed. [2] We spreken van ondervoeding bij een Body Mass Index van kleiner dan 18,5 en bij ouderen kleiner dan 20. Ook onbedoeld gewichtsverlies van 10% of meer in de afgelopen 6 maanden of 5% in de afgelopen maand is een maat voor ondervoeding.

Gevolgen van aan ziekte gerelateerde ondervoeding zijn verlies van lichaamsgewicht en spiermassa, daling van de weerstand, verhoogde kans op ziekteproblemen, zoals infecties, decubitus, vallen en een vertraagde wondgenezing [3-6]. Het positieve nieuws is dat investeren in de behandeling van ondervoeding loont: voor iedere euro die wordt gestoken in de behandeling van een ondervoed persoon krijgt de maatschappij € 1,90 tot € 4,20 terug [1]  


Dietist Leiden

Literatuur
1.
Kok, L. & Scholte, R. (2014) “Ondervoeding onderschat” De kosten van ondervoeding en het rendement van medische voeding. SEO Amsterdam, ISBN 978-90-6733-740-3
2. Prevalentie ondervoeding 2012, LPZ rapportage 2012
3.    Correia MI and DL Waitzberg (2003). The impact of malnutrition on morbidity, mortality, length of hospital stay and costs evaluated through a multivariate model analysis. Clinical Nutrition 22(3): 235-239
4.    Banks M, J Bauer, N Graves and S Ash (2010). Malnutrition and pressure ulcer risk in adults in Australian health care facilities. Nutrition 26: 896-901
5.    Meijers JMM, RJG Halfens, MAE Bokhorst- de van der Schueren, TW Dassen and JMGA Schols (2009b). Malnutrition in Dutch Healthcare: prevalence, prevention, treatment and quality indicators. Nutrition 886-9. 512-519
6.   Shanin ESM, JMM Meijers< JMGA Schols, A Tannen, RJG Halfens and TW Dassen (2010). The relationship between malnutrition parameters and pressure ulcers in hospitals and nursing homes. Nutrition 26 (9):

Leidenfysiotherapie

gewichtsverlies

Everdien van der Leek

Voeding

Dietist

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

07-11-2021
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en diëtetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder