Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Menzis vergoedt BIG-geregistreerde fysiotherapeut niet

Terug
14-10-2015
De Zorgverzekeraar Menzis is onlangs niet overgegaan tot vergoeding van fysiotherapeutische zorg bij een algemeen fysiotherapeut die wel BIG-geregistreerd staat.

Volgens de Zorgverzekeringswet (Zvw) artikel 13 is een zorgverzekeraar verplicht om een marktcomform tarief te geven voor niet-gecontratceerde zorg. Bij de totstandkoming van artikel 13 Zvw heeft (een voorganger van) minister Schippers dit criterium als volgt geformuleerd: verzekerden die hebben gekozen voor een zorgverzekering waarbij zij hun zorg bij gecontracteerde zorgaanbieders moeten afnemen, hebben de mogelijkheid toch te kiezen voor het afnemen van zorg bij een niet-gecontracteerde (al dan niet buitenlandse) zorgaanbieder. De verzekeraar mag dan een korting hanteren. Die korting mag echter niet zo groot zijn dat deze een feitelijke hinderpaal vormt.  In dit voorbeeld heeft Menzis de CKR registratie verplicht gesteld en daarmee een harde eis gesteld voor het niet vergoeden van de zorg. Hierdoor kan de cliënt geen gebruik maken van vergoeding uit de aanvullende verzekering voor deze niet-gecontracteerde fysiotherapeut. Opvallend is dat deze fysiotherapeut in het verleden verzekerden van Menzis heeft behandeld waar wel degelijk vergoeding is gegeven onder dezelfde omstandigheden.  
Met het niet vergoeden van de fysiotherapiebehandelingen geeft Menzis haar klanten geen keuzevrijheid en wordt de patiënt gestuurd in de keuze voor een bepaalde zorgverlener. Dit druist in tegen artikel 13 Zvw.

Leidenfysiotherapie

Politiek

Zorgverzekeraar

Nieuwsblog

Tienjarig jubileum van Corpus Mentis

03-04-2018
Op vrijdag 11 mei viert Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden haar tienjarig jubileum. Wij...
Lees verder

Onderzoek naar hardloopblessures Leiden Marathon

25-04-2017
Op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei organiseert de Leiden Marathon het jaarlijkse hardloopevenement. De Vereniging...
Lees verder

Workshop voor BeestenBende bij Corpus Mentis

10-04-2017
De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het...
Lees verder

Don Postel van Corpus Mentis maandag bij Galileo

19-11-2016
Bij Galileo op RTL5 is komende maandag collega Don Postel van Corpus Mentis uit Leiden te zien. Over het ...
Lees verder

Recept van fysiotherapeuten tegen hoge bloeddruk

27-10-2016
Hypertensie (HTN) is onlangs vastgesteld als de sterkste risicofactor voor ziekten. De directe en indirecte kosten die...
Lees verder