Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Grote zorgverzekeraar te veel macht door overheid

Terug
09-11-2013
Sommige zorgverzekeraars zijn zo groot geworden dat zij als banken indirecte staatssteun genieten. Dat zegt bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar Chris Oomen zaterdag in het NRC Handelsblad. Als voorbeeld noemt Oomen Achmea, dat in 2008 al staatssteun kreeg en een derde van de Nederlandse markt in handen heeft (Achmea, VGZ, CZ en Menzis).

Het hele onderhandelingsspel rond het inkopen van zorg tussen ziekenhuizen en zorgverzekeraars is volgens Oomen een 'wassen neus'. "Selectief inkopen? Hoe doe je dat bij een basispolis die voor iedereen gelijk moet zijn en een wettelijk verankerde keuzevrijheid van de patiënt?"
Ook windt Oomen zich op over het stelsel waarbij verzekeraars gecompenseerd worden voor oudere of bovengemiddeld dure klanten in hun bestand. Hij wijst erop dat hij zich als verzekeraar zou kunnen richten op allochtone studenten in achterstandsbuurten. "Daar krijg je extra voor betaald en het zijn de goedkoopste. Maar als je daar als verzekeraar op inspeelt weet je toch dat daardoor de kosten in de gezondheidszorg niet dalen? Zoiets is een bewuste actie om de solidariteit in de zorg te ondermijnen.

Ik vind het belachelijk dat we dit toestaan."
Het bestaan van collectieve kortingen is volgens Oomen ook een schande. "Wie gaat er nu meer of minder naar de dokter als hij collectief verzekerd is? Het betekent gewoon dat mensen korting krijgen op rekening van de ander." Waarbij de ander iemand is die zich niet collectief kan verzekeren. Bijvoorbeeld omdat hij geen werk heeft en zich dus niet via zijn werkgever collectief kan verzekeren.


Leidenfysiotherapie

Politiek

Zorgverzekeraar

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

14-12-2020
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en dietetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder