Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Piriformis Syndroom

Het Piriformis Syndroom is genoemd naar de peervormige spier (Musculus Piriformis) die de functie heeft het bovenbeen naar buiten te trekken en tevens naar buiten te draaien. De grote zenuw van het been, de Nervus Ischiadicus, loopt bij de meeste mensen onder deze spier langs. Bij 15% van de mensen loopt hij er zelfs doorheen. Men denkt dat door een zwelling of een spasme van deze spier de zenuw geïrriteerd raakt.

Symptomen
Een zeurende pijn, diep in de bilspier. Enige uitstraling naar de achterkant van het dijbeen (doorgaans niet voorbij de knieholte) en soms ook naar de rug. In ontspannen toestand is het been naar buiten gedraaid (tenen wijzen naar buiten). De pijn kan uitgelokt worden door lange autoritten (gaspedaal langdurig ingedrukt gehouden).
Dit syndroom komt 6 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij ischialgie is er sprake van uitstralende beenpijn zonder dat er noemenswaardige rugpijn bij zit. 
Er is daarbij vaak sprake van diepe drukpijn midden op de bil en onder de zitknobbel. De pijn straalt uit langs de achterzijde van het bovenbeen via de knieholte tot in de kuit en soms tot in de voet en tenen.

Fysiotherapie
Middels fysiotherapie kan de tonus (spierspanning) van de M. Piriformis gereduceerd worden en de Nervus Ischiadicus gemobiliseerd worden om een vrije ruimte voor de zenuw te garanderen. De behandeling leidt in de meeste gevallen op korte termijn tot klachtenreductie.

Nieuwsblog

Tienjarig jubileum van Corpus Mentis

03-04-2018
Op vrijdag 11 mei viert Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden haar tienjarig jubileum. Wij...
Lees verder

Onderzoek naar hardloopblessures Leiden Marathon

25-04-2017
Op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei organiseert de Leiden Marathon het jaarlijkse hardloopevenement. De Vereniging...
Lees verder

Workshop voor BeestenBende bij Corpus Mentis

10-04-2017
De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het...
Lees verder

Don Postel van Corpus Mentis maandag bij Galileo

19-11-2016
Bij Galileo op RTL5 is komende maandag collega Don Postel van Corpus Mentis uit Leiden te zien. Over het ...
Lees verder

Recept van fysiotherapeuten tegen hoge bloeddruk

27-10-2016
Hypertensie (HTN) is onlangs vastgesteld als de sterkste risicofactor voor ziekten. De directe en indirecte kosten die...
Lees verder