Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Lage rugklachten

Lage rugpijn komt frequent voor. Bijna alle volwassenen krijgen ooit te maken met een periode van lage rugpijn. Circa 40-50% van de volwassen Nederlandse bevolking heeft ieder jaar wel een keer rugklachten. Rugklachten worden in 90% van de gevallen aangeduid als a-specifiek of 'gewone' lage rugpijn. Deze term wordt gebruikt bij lage rugklachten waar geen aanwijzing is voor een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging als oorzaak voor pijn. Een fysiotherapeut kan door lichamelijk onderzoek achterhalen wat de specifieke oorzaak van de rugklachten is. 

Terugkerende klachten
De prognose van lage rugpijn is in de meeste gevallen gunstig: 50% herstelt binnen 3 weken en 95% binnen 3 maanden. Rugklachten worden echter ook gekenmerkt doordat ze vaak weer terugkomen: in 50-80% van de gevallen treden de klachten hetzelfde jaar weer op. Canadees wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen terugkerende lage rugklachten en kleine scheuren op de eindplaat van het wervellichaam. Deze eindplaat bevindt zich in de rug tussen alle wervellichamen en tussenwervelschijven (discus). De scheurtjes veroorzaken de terugkerende lage rugpijn.
Lage rugklachten kunnen verzoorzaakt worden door verkeerd spiergebruik, mechanisch eenzijdig belasten of overbelasting. Maar ook systeem aandoeningen kunnen rugklachten veroorzaken en/of in stand houden. Zo worden metabool syndroom, problemen met hart en bloedvaten en pro-inflammatoire staten (ontstekingsfactoren) in verband gebracht met rugklachten. Diagnose en termen die gegeven worden aan specifieke lage rugklachten zijn:
Naar boven

Nieuwsblog

Lezing: sportend kind bij de fysiotherapeut

16-09-2018
Op vrijdag 21 september is Drs. DM Keesenberg gastspreker bij de Mark Two Academy voor de lezing "Er komt een...
Lees verder

Vacature fysiotherapeut met academische graad

09-07-2018
Fysiotherapeut met academische graad Gezocht een fysiotherapeut(e) met een academische graad die in de gelegenheid...
Lees verder

Tienjarig jubileum van Corpus Mentis

03-04-2018
Op vrijdag 11 mei viert Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden haar tienjarig jubileum. Wij...
Lees verder

Onderzoek naar hardloopblessures Leiden Marathon

25-04-2017
Op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei organiseert de Leiden Marathon het jaarlijkse hardloopevenement. De Vereniging...
Lees verder

Workshop voor BeestenBende bij Corpus Mentis

10-04-2017
De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het...
Lees verder