Lage rugklachten
Lage rugpijn komt frequent voor. Bijna alle volwassenen krijgen ooit te maken met een periode van lage rugpijn. Circa 40-50% van de volwassen Nederlandse bevolking heeft ieder jaar wel een keer rugklachten. Rugklachten worden in 90% van de gevallen aangeduid als a-specifiek of 'gewone' lage rugpijn. Deze term wordt gebruikt bij lage rugklachten waar geen aanwijzing is voor een hernia, ziekte, afwijking of beschadiging als oorzaak voor pijn. Een fysiotherapeut kan door lichamelijk onderzoek achterhalen wat de specifieke oorzaak van de rugklachten is.
Terugkerende klachten
De prognose van lage rugpijn is in de meeste gevallen gunstig: 50% herstelt binnen 3 weken en 95% binnen 3 maanden. Rugklachten worden echter ook gekenmerkt doordat ze vaak weer terugkomen: in 50-80% van de gevallen treden de klachten hetzelfde jaar weer op. Canadees wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat er een relatie bestaat tussen terugkerende lage rugklachten en kleine scheuren op de eindplaat van het wervellichaam. Deze eindplaat bevindt zich in de rug tussen alle wervellichamen en tussenwervelschijven (discus). De scheurtjes veroorzaken de terugkerende lage rugpijn.
Lage rugklachten kunnen verzoorzaakt worden door verkeerd spiergebruik, mechanisch eenzijdig belasten of overbelasting. Maar ook systeem aandoeningen kunnen rugklachten veroorzaken en/of in stand houden. Zo worden metabool syndroom, problemen met hart en bloedvaten en pro-inflammatoire staten (ontstekingsfactoren) in verband gebracht met rugklachten. Diagnose en termen die gegeven worden aan specifieke lage rugklachten zijn:
Naar boven