Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

30 procent ouderen verkeerde medicijnen

Terug
01-04-2013
Bij 30 procent van de 50-plussers die hun pillenpakket laten controleren door de huisarts of de apotheker, blijkt de medicatie niet in orde. Ze gebruiken te veel of juist te weinig geneesmiddelen, of verkeerde combinaties. Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine onder 1380 50-plussers. Lang niet iedereen laat het 'pillenpakket' controleren. Nu laat drie van de vier ondervraagden dat doen. Een goede controle op medicijngebruik is belangrijk, want een op de zeven (15 procent) van alle ondervraagden heeft weleens gezondheidsproblemen ondervonden als gevolg van een verkeerde combinatie van geneesmiddelen.

‚ÄčZiekenhuis
Meestal ging het bij hen om bijwerkingen, maar de gevolgen kunnen ook ernstiger zijn en leiden tot een bezoek aan de huisarts. Een op de tien patiënten die verkeerde medicijnen krijgt voorgeschreven, belandde zelfs in het ziekenhuis.

Extra controle
Om de controle te verbeteren, heeft het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) vorig jaar een richtlijn gemaakt. Daarin staat dat 65-plussers elk jaar een 'medicatiecheck' moeten krijgen als ze dagelijks minstens vijf verschillende medicijnen gebruiken en een 'kwetsbare gezondheid' hebben.

Alerte patient
Uit het onderzoek blijkt dat waakzaamheid ook nodig is bij 50-plussers die maar een paar pillen slikken. Dat onderstreept ook Els Dik, apotheker en senior adviseur van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM). "Ook voor hen kunnen de gevolgen ernstig zijn. Het is belangrijk dat ouderen zelf alert zijn," zegt zij in Plus Magazine. Het blad geeft tips wat mensen zelf kunnen doen om medicatiefouten te voorkomen.

Tags

Medicijnen

Leidenfysiotherapie

Medicijnen

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

07-11-2021
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en diëtetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder