Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Cerebrovasculair accident (CVA)

Cerebrovasculair accident (CVA) kan het gevolg zijn van een herseninfarct of een hersenbloeding. Bij het herseninfarct komt geen bloed vrij maar wordt een slagader in de hersenen afgesloten als gevolg van een bloedstolsel (80-85%). Een hersenbloeding is een bloedig lek van de slagader in de hersenen (15-20%). Door het CVA krijgt een bepaald deel van de hersenen geen doorbloeding meer. Onderzoek laat zien dat de overlevingskans als ook de waarschijnlijkheid van herstel na een CVA afhankelijk is van de aard en ernst van het zuurstoftekort in de hersenen. Een bloeding is gevaarlijker dan een infarct en na het infarct is vooral het oedeem (vocht) dat schade veroorzaakt aan het brein. Het direct toedienen van minocyclines (remmer van de microglia) kan het oedeem beperken en daarmee de gevolgen verminderen.

Het aantal CVA patiënten stijgt nog elk jaar wereldwijd. CVA is een belangrijke oorzaak van invaliditeit. Het ultieme doel voor veel CVA patiënten is functionele zelfstandigheid waarbij de terugkeer naar huis en re-integratie in de samenleving voorop staan.
Minder dan 50% van de patiënten heeft de mogelijkheid om zelfstandig te kunnen blijven lopen na de revalidatie. Voor 80% van de patiënten geldt dat de motorische beperking (bewegingscontrole) van het gezicht, arm en been aan één zijde van het lichaam optreedt. Na een CVA treedt in beide lichaamshelften spierkracht verlies op. Naast motorische beperkingen treden er vaak andere problemen op na een CVA zoals pijn aan de aangedane extremiteiten, gevoelsstoornissen, taalproblemen, geheugen problemen en gedragsmatige verandering. De motorische beperking lijkt een directe relatie te hebben met de lichaamsfunctie. Een voorbeeld hiervan is de verminderde beenspierkracht (motorische beperking) die correleert met een verslechterde loopfunctie.

Fysiotherapie
De fysiotherapeutische revalidatie zal voor een groot deel gericht zijn op het verminderen van de motorische beperkingen van de benen en de armen. Om motorische verbetering te bewerkstelligen ligt de focus op de hoge intensiteit van de bewegingen, het uitvoeren van repeterende taken en het geven van feedback over de prestaties tijdens de revalidatie. Fysiotherapeutische revalidatie is essentieel in de beginfase aangezien in het eerste jaar na het CVA het meeste motorisch herstel verwacht kan worden.


Naar boven

Nieuwsblog

Tienjarig jubileum van Corpus Mentis

03-04-2018
Op vrijdag 11 mei viert Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden haar tienjarig jubileum. Wij...
Lees verder

Onderzoek naar hardloopblessures Leiden Marathon

25-04-2017
Op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei organiseert de Leiden Marathon het jaarlijkse hardloopevenement. De Vereniging...
Lees verder

Workshop voor BeestenBende bij Corpus Mentis

10-04-2017
De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het...
Lees verder

Don Postel van Corpus Mentis maandag bij Galileo

19-11-2016
Bij Galileo op RTL5 is komende maandag collega Don Postel van Corpus Mentis uit Leiden te zien. Over het ...
Lees verder

Recept van fysiotherapeuten tegen hoge bloeddruk

27-10-2016
Hypertensie (HTN) is onlangs vastgesteld als de sterkste risicofactor voor ziekten. De directe en indirecte kosten die...
Lees verder