Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Frozen Shoulder

Een frozen shoulder (adhesive capsulitis) is een verkleving van het kapsel van het schoudergewricht op basis van ontstekingsactiviteit. De frozen shoulder komt bij zowel mannen als vrouwen voor, maar wordt vaker gezien bij vrouwen tussen de 40 en 70 jaar. Bij een primaire frozen shoulder is er geen aanwijsbare aanleiding voor het ontstaan van de klacht. Bij een secundaire frozen shoulder kunnen diverse etiologische factoren als een trauma, operatie, immunologische of endocriene variabelen de oorzaak zijn.

De risicofactoren voor het krijgen van een frozen shoulder zijn onder andere diabetes mellitus (suikerziekte), hartproblemen en schildklieraandoeningen. Zo'n 10 tot 20 procent van de diabetespatiënten krijgt last van een frozen shoulder. Vaak duurt het herstel van een frozen shoulder bij deze mensen ook langer. Andere risicofactoren zijn: een te snel of te langzaam werkende schildklier (hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie), de ziekte van Parkinson, bepaalde hart- en vaatziekten en nog een klein aantal zeldzame aandoeningen.

Fysiotherapie

Behandelmogelijkheden bestaan uit fysiotherapie, medicatie (pijn- of ontstekingsremmend), een injectie (ontstekingsremmend) of een operatie. De minst invasieve en minst risicovolle behandelmethode is fysiotherapie die door passieve mobilisaties de bewegingsuitslag van het gewricht hersteld. Door meer mobiliteit bestaat er minder provocatie van ontstekingsactiviteit en is pijnvrij bewegen in het dagelijks leven weer mogelijk.

Naar boven

Nieuwsblog

Tienjarig jubileum van Corpus Mentis

03-04-2018
Op vrijdag 11 mei viert Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden haar tienjarig jubileum. Wij...
Lees verder

Onderzoek naar hardloopblessures Leiden Marathon

25-04-2017
Op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei organiseert de Leiden Marathon het jaarlijkse hardloopevenement. De Vereniging...
Lees verder

Workshop voor BeestenBende bij Corpus Mentis

10-04-2017
De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het...
Lees verder

Don Postel van Corpus Mentis maandag bij Galileo

19-11-2016
Bij Galileo op RTL5 is komende maandag collega Don Postel van Corpus Mentis uit Leiden te zien. Over het ...
Lees verder

Recept van fysiotherapeuten tegen hoge bloeddruk

27-10-2016
Hypertensie (HTN) is onlangs vastgesteld als de sterkste risicofactor voor ziekten. De directe en indirecte kosten die...
Lees verder