Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Cervicogene Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht binnen onze maatschappij. Er zijn vele soorten verschillende hoofdpijn. De verschillende soorten hebben ieder een eigen reden. Echter kan het ook voorkomen dat men een combinatie van verschillende soorten hoofdpijn heeft. De meest voorkomende hoofdpijnen zijn o.a. spanningshoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en cervicogene hoofdpijn (d.w.z. hoofdpijn vanuit de nek). Minder bekend zijn de ‘cluster hoofdpijn en de hoofdpijn die ontstaat door het gebruik van medicatie’. 

Spanningshoofdpijn is hoofdpijn die kan ontstaan wanneer iemand onder verhoogde stress staat. Deze hoofdpijn voelt aan als een strakke band rondom het hoofd. Aangezichtspijn is pijn in het gezicht. In de meeste gevallen is hier een aanwijsbare reden voor te vinden. Vaak is de oorzaak een uitstralingspijn van spieren in de nek of spieren rondom het kaakgewricht. Het kan echter ook voorkomen dat er een zenuw bekneld zit in het gezicht of dat verstopte bijholtes pijn in het gezicht veroorzaken.

Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn die ontstaat door blokkades in de bovenste 3 nekwervels. Deze hoofdpijn kan variëren van pijn in de nek en op het achterhoofd, rondom het gehele hoofd en boven de ogen. De reden daarvoor is dat de hersenen door 1 poort informatie binnen krijgen van 2 plekken tegelijk. Dit zijn de bovenste nekwervels en omliggende zenuwen, en van de zenuwen van het gezicht en een gedeelte v.h. hoofd. De hersenen kunnen echter niet opmaken van welk gedeelte welke informatie komt. Daarom kan het dus zijn dat nekblokkades resulteren in hoofdpijn. 


Cervicogene hoofdpijn kan ontstaan door een verkeerde beweging en slechte houding. Ook kan het zijn dat disfuncties in de onderrug een compensatiepatroon ontwikkelt in de nek. Onderrugproblemen kunnen dus op de lange termijn nekklachten en hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast zijn er nog enkele andere oorzaken die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Deze zijn o.a. medicijnen, alcohol, hyperventilatie, infecties en te hoge bloeddruk.

Naar boven

Nieuwsblog

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder

Gevolgen voor patiƫnten met ernstig COPD in Nederland zichtbaar

22-10-2019
Longontstekingen,  medicatiegebruik (antibiotica/prednison) en ligdagen in het ziekenhuis nemen binnen zes...
Lees verder

Fysiotherapeuten reduceren verwijzingen naar orthopeden met 64%

19-07-2019
Uit onderzoek blijkt dat fysiotherapeuten in de eerstelijn de werkbelasting van huisartsen aanzienlijk verminderen...
Lees verder

Bestuur beroepsgroep fysiotherapie op bezoek bij Corpus Mentis

17-04-2019
Op woensdag 17 april waren afgevaardigden van het bestuur van het KNGF op bezoek bij Corpus Mentis, Centrum...
Lees verder