Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Cervicogene Hoofdpijn

Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht binnen onze maatschappij. Er zijn vele soorten verschillende hoofdpijn. De verschillende soorten hebben ieder een eigen reden. Echter kan het ook voorkomen dat men een combinatie van verschillende soorten hoofdpijn heeft. De meest voorkomende hoofdpijnen zijn o.a. spanningshoofdpijn, migraine, aangezichtspijn en cervicogene hoofdpijn (d.w.z. hoofdpijn vanuit de nek). Minder bekend zijn de ‘cluster hoofdpijn en de hoofdpijn die ontstaat door het gebruik van medicatie’. 

Spanningshoofdpijn is hoofdpijn die kan ontstaan wanneer iemand onder verhoogde stress staat. Deze hoofdpijn voelt aan als een strakke band rondom het hoofd. Aangezichtspijn is pijn in het gezicht. In de meeste gevallen is hier een aanwijsbare reden voor te vinden. Vaak is de oorzaak een uitstralingspijn van spieren in de nek of spieren rondom het kaakgewricht. Het kan echter ook voorkomen dat er een zenuw bekneld zit in het gezicht of dat verstopte bijholtes pijn in het gezicht veroorzaken.

Cervicogene hoofdpijn is hoofdpijn die ontstaat door blokkades in de bovenste 3 nekwervels. Deze hoofdpijn kan variëren van pijn in de nek en op het achterhoofd, rondom het gehele hoofd en boven de ogen. De reden daarvoor is dat de hersenen door 1 poort informatie binnen krijgen van 2 plekken tegelijk. Dit zijn de bovenste nekwervels en omliggende zenuwen, en van de zenuwen van het gezicht en een gedeelte v.h. hoofd. De hersenen kunnen echter niet opmaken van welk gedeelte welke informatie komt. Daarom kan het dus zijn dat nekblokkades resulteren in hoofdpijn. 


Cervicogene hoofdpijn kan ontstaan door een verkeerde beweging en slechte houding. Ook kan het zijn dat disfuncties in de onderrug een compensatiepatroon ontwikkelt in de nek. Onderrugproblemen kunnen dus op de lange termijn nekklachten en hoofdpijn veroorzaken. Daarnaast zijn er nog enkele andere oorzaken die hoofdpijn kunnen veroorzaken. Deze zijn o.a. medicijnen, alcohol, hyperventilatie, infecties en te hoge bloeddruk.

Naar boven

Nieuwsblog

Tienjarig jubileum van Corpus Mentis

03-04-2018
Op vrijdag 11 mei viert Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden haar tienjarig jubileum. Wij...
Lees verder

Onderzoek naar hardloopblessures Leiden Marathon

25-04-2017
Op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei organiseert de Leiden Marathon het jaarlijkse hardloopevenement. De Vereniging...
Lees verder

Workshop voor BeestenBende bij Corpus Mentis

10-04-2017
De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het...
Lees verder

Don Postel van Corpus Mentis maandag bij Galileo

19-11-2016
Bij Galileo op RTL5 is komende maandag collega Don Postel van Corpus Mentis uit Leiden te zien. Over het ...
Lees verder

Recept van fysiotherapeuten tegen hoge bloeddruk

27-10-2016
Hypertensie (HTN) is onlangs vastgesteld als de sterkste risicofactor voor ziekten. De directe en indirecte kosten die...
Lees verder