Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Piriformis Syndroom

Het Piriformis Syndroom is genoemd naar de peervormige spier (Musculus Piriformis) die de functie heeft het bovenbeen naar buiten te trekken en tevens naar buiten te draaien. De grote zenuw van het been, de Nervus Ischiadicus, loopt bij de meeste mensen onder deze spier langs. Bij 15% van de mensen loopt hij er zelfs doorheen. Men denkt dat door een zwelling of een spasme van deze spier de zenuw geïrriteerd raakt.

Symptomen
Een zeurende pijn, diep in de bilspier. Enige uitstraling naar de achterkant van het dijbeen (doorgaans niet voorbij de knieholte) en soms ook naar de rug. In ontspannen toestand is het been naar buiten gedraaid (tenen wijzen naar buiten). De pijn kan uitgelokt worden door lange autoritten (gaspedaal langdurig ingedrukt gehouden).
Dit syndroom komt 6 keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Bij ischialgie is er sprake van uitstralende beenpijn zonder dat er noemenswaardige rugpijn bij zit. 
Er is daarbij vaak sprake van diepe drukpijn midden op de bil en onder de zitknobbel. De pijn straalt uit langs de achterzijde van het bovenbeen via de knieholte tot in de kuit en soms tot in de voet en tenen.

Fysiotherapie
Middels fysiotherapie kan de tonus (spierspanning) van de M. Piriformis gereduceerd worden en de Nervus Ischiadicus gemobiliseerd worden om een vrije ruimte voor de zenuw te garanderen. De behandeling leidt in de meeste gevallen op korte termijn tot klachtenreductie.

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

14-12-2020
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en dietetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder