Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Kramp in de nacht

Terug
21-03-2013
Spierkramp wordt gekenmerkt door een plotselinge, willekeurige samentrekking van een spier of een deel van de spier. Deze samentrekking is meestal pijnlijk en kan enkele seconden tot minuten aanhouden. De spier voelt hard aan en vaak is een zwelling te zien. Spierkrampen ontstaan vaak ’s nachts. Van de bevolking heeft 2% wekelijks last van nachtelijke krampen. Hoewel krampen in alle leeftijdsgroepen voorkomen, is de prevalentie groter bij ouderen. Naar schatting 40% tot 60% van de ouderen heeft last van nachtelijke krampen.    

Etiologie
 
Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van krampen, maar de oorzaak is meestal niet bekend. Er zijn een aantal factoren die nachtelijke krampen kunnen veroorzaken zoals overmatig verlies van lichaamsvocht (dehydratie), extreem spiergebruik (sporters, arbeid), elektrolytstoornissen (stoornis van geladen moleculen in de cel zoals calcium en magnesium), neurologische afwijkingen, schildklierafwijkingen, levercirrose en medicatie. Verder komen spierkrampen voor bij Diabetes Mellitus, nierinsufficiëntie en in de tweede helft van de zwangerschap.   

Behandeling
 
Uit één wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een 12-weekse interventie van het rekken van de kuitspier geen significant effect heeft op de frequentie en de intensiteit van de nachtelijke kramp in de kuitspier. Het bewijs van de werking van oefentherapie, massage, warmte therapie en zenuwstimulatie is er niet. Natrium en magnesium inname wordt regelmatig geadviseerd, maar er is geen onderbouwde theorie dat dit werkt. Er bestaat matig kwalitatief bewijs dat het medicijn quinine de frequentie en de intensiteit van de kramp verlaagt. Meer onderzoek is nodig om de oorzaak van nachtelijke spierkramp te achterhalen en mogelijk te behandelen. Vraag uw fysiotherapeut om advies bij krampklachten.   

Abstract Corpus Mentis

Leidenfysiotherapie

Spieren

Fysiologie

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

07-11-2021
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en diëtetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder