Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Kramp in de nacht

Terug
21-03-2013
Spierkramp wordt gekenmerkt door een plotselinge, willekeurige samentrekking van een spier of een deel van de spier. Deze samentrekking is meestal pijnlijk en kan enkele seconden tot minuten aanhouden. De spier voelt hard aan en vaak is een zwelling te zien. Spierkrampen ontstaan vaak ’s nachts. Van de bevolking heeft 2% wekelijks last van nachtelijke krampen. Hoewel krampen in alle leeftijdsgroepen voorkomen, is de prevalentie groter bij ouderen. Naar schatting 40% tot 60% van de ouderen heeft last van nachtelijke krampen.    

Etiologie
 
Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van krampen, maar de oorzaak is meestal niet bekend. Er zijn een aantal factoren die nachtelijke krampen kunnen veroorzaken zoals overmatig verlies van lichaamsvocht (dehydratie), extreem spiergebruik (sporters, arbeid), elektrolytstoornissen (stoornis van geladen moleculen in de cel zoals calcium en magnesium), neurologische afwijkingen, schildklierafwijkingen, levercirrose en medicatie. Verder komen spierkrampen voor bij Diabetes Mellitus, nierinsufficiëntie en in de tweede helft van de zwangerschap.   

Behandeling
 
Uit één wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een 12-weekse interventie van het rekken van de kuitspier geen significant effect heeft op de frequentie en de intensiteit van de nachtelijke kramp in de kuitspier. Het bewijs van de werking van oefentherapie, massage, warmte therapie en zenuwstimulatie is er niet. Natrium en magnesium inname wordt regelmatig geadviseerd, maar er is geen onderbouwde theorie dat dit werkt. Er bestaat matig kwalitatief bewijs dat het medicijn quinine de frequentie en de intensiteit van de kramp verlaagt. Meer onderzoek is nodig om de oorzaak van nachtelijke spierkramp te achterhalen en mogelijk te behandelen. Vraag uw fysiotherapeut om advies bij krampklachten.   

Abstract Corpus Mentis

Leidenfysiotherapie

Spieren

Fysiologie

Nieuwsblog

Fysiotherapeuten reduceren verwijzingen naar orthopeden met 64%

19-07-2019
Uit onderzoek blijkt dat fysiotherapeuten in de eerstelijn de werkbelasting van huisartsen aanzienlijk verminderen...
Lees verder

Bestuur beroepsgroep fysiotherapie op bezoek bij Corpus Mentis

17-04-2019
Op woensdag 17 april waren afgevaardigden van het bestuur van het KNGF op bezoek bij Corpus Mentis, Centrum...
Lees verder

Prevalidatie voor bovenbuik operatie

25-02-2019
Een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie werd uitgevoerd in multidisciplinaire klinieken van drie tertiaire...
Lees verder

Corpus Mentis doet mee aan multicenter studie bij ernstig COPD

06-12-2018
Onlangs heeft Zorgverzekeraars Nederland bekend gemaakt vanaf 1 januari 2019 de langdurige revalidatie qua aantal...
Lees verder

Lezing: sportend kind bij de fysiotherapeut

16-09-2018
Op vrijdag 21 september is Drs. DM Keesenberg gastspreker bij de Mark Two Academy voor de lezing "Er komt een...
Lees verder