Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Psychologische variabelen en Temporo Mandibulaire Dysfunctie

Terug
14-03-2013
Duitse wetenschappers hebben onderzocht wat of depressieve en angstige gevoelens risicofactoren zijn in het ontstaan van temporomandibulaire pijn te bepalen van mensen met depressieve of angstige gevoelens.

Gedurende vijf jaar namen meer dan 4000 participanten deel aan een algemeen onderzoek, gebitsonderzoek, interview en vulden psychiatrische vragenlijsten in. Het gebitsonderzoek stelde vast of er sprake was van TMD volgens de richtlijnen van de American Academy of Orofacial Pain. Mensen met depressieve symptomen hadden vaker temporomandibulaire klachten dan spierpijn. Mensen met angstgevoelens hadden vaker last van spierpijn.

De onderzoekers melden dat depressieve en angstige gevoelens waarschijnlijk leiden tot abnormaal verhoogde spieractiviteit. De verhoogde spieractiviteit kan uitmonden in ontstekingen en pijn. De onderzoekers vermoeden verder dat TMD verband houdt met abnormale pijnstimuli door een disbalans in de neurotransmitters serotonine en catecholamine. Temporomandibulaire pijn kan een fysieke manifestatie van angstgevoelens of een depressie zijn. Naar aanleiding van dit en eerder uitgevoerd onderzoek wordt geconcludeerd dat er een redelijk tot sterke relatie bestaat tussen symptomen van depressiviteit en angst en het ontstaan van TMD.

Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Pain. “Depressive and anxiety symptoms as risk factors for temporomandibular joint pain: A prospective cohort study in the general population”

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

14-12-2020
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en dietetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder