Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Keuzevrijheid in de Zorg gered

Terug
16-12-2014
Op dinsdag 16 december is er in de Eerste Kamer een streep gezet door de wet die het sterk beperken van de keuzevrijheid in de zorg zou bewerkstelligen. 38 Senaatsleden stemden tegen en 33 stemden voor. Het afgewezen wetsvoorstel voor het schrappen van Artikel 13 in de zorgverzekeringswet was een paradepaardje van zorgminister Edith Schippers (VVD). Direct na de stemming is zij dan ook een topberaad aangaan met premier Mark Rutte (VVD) en coalitiepartner Diederik Samson (PvdA).

Artikel 13 van de zorgverzekeringswet bepaalt dat zorgverzekeraars zo'n 70-80% moeten uitkeren van kosten van zorg geleverd door zorgverleners waar zij geen contract mee hebben. Dit artikel waarborgt dus dat consumenten met een zogenaamde 'natura verzekeringspolis' naar de zorgverlener van hun eigen keuze kunnen gaan, ook als deze zorgverlener niet de keuze van hun zorgverzekeraar is. Als artikel 13 gisteren was afgeschaft, zou de keuzevrijheid in de zorg fors zijn ingeperkt omdat de verzekerde voortaan alle kosten zelf zou moeten betalen bij een dergelijke 'vrije keuze'.

Minister Schippers wilde graag van artikel 13 af, omdat zij vindt dat het artikel de zorgverzekeraars belemmert in hun taak om de zorg zo goedkoop mogelijk te houden. Zij beweert dat zonder deze 'keuzevrijheid' de zorg een miljard euro goedkoper zou worden. De onderbouwing van dit bedrag lijkt echter te ontbreken. Corpus Mentis en de vereniging Fysiotherapie en Wetenschap hebben zich volop ingezet om de keuzevrijheid in de zorg te behouden. Door het plaatsen van een petitie tegen de wet van Schippers op onze websites hebben wij voor dit belangrijke doel ruim 3000 handtekeningen opgehaald. Wij bedanken iedereen die zijn stem heeft laten horen en daarmee heeft meegeholpen aan behoud van deze belangrijke keuzevrijheid!

Advies Beste Zorgverzekeraar 2015

http://www.artsenauto.nl/mist-rondom-1-miljard/
Corpus Mentis

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

07-11-2021
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en diëtetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder