Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Hielspoor | Fasciitis Plantaris

Onder de voetzool loopt een dikke bindweefselband, de fascia plantaris, die het hielbeen verbindt met de bal van de voet. Deze band helpt de voet stabiliseren en de tenen buigen. Een ontsteking aan deze band, fasciitis plantaris, gaat gepaard met pijn en ongemak. Omdat het - afgezien van acuut letsel - de meest voorkomende oorzaak is van pijn in de hielregio, wordt fasciitis plantaris ook wel hielspoor genoemd.

Oorzaak
Fasciitis plantaris komt het meest voor bij mannen tussen de 40 en de 70 jaar die voor hun werk veel moeten lopen of staan. Daarnaast hebben vrouwen die aan overgewicht lijden een verhoogd risico op deze aandoening. Fasciitis plantaris is een gevolg van overmatig gebruik van de voet. De bindweefselband kan op vele manieren beschadigd raken.

Risicofactoren voor dit type letsel zijn onder meer overgewicht, erg veel lopen, urenlang staan en een strak gespannen achillespees (de band die de kuitspier met de hiel verbindt).
Problemen met de voet, zoals platvoeten of juist een hoge voetboog, kunnen ook tot ontsteking van de bindweefselband leiden. 

Symptomen Iemand met fasciitis plantaris klaagt over pijn aan de onderkant van de hiel.
Deze pijn is 's morgens net na het opstaan, bij de eerste stappen, het hevigst. Naarmate de dag vordert, neemt de pijn af. Aan het einde van de dag is soms sprake van een doffe pijn aan de binnenkant van de hiel, die door rust verder afneemt. Gaat men weer lopen, dan is er eerst geen pijn; deze komt geleidelijk op. De hiel kan rood zijn en enigszins opgezet. Op de voetzool, vlak bij de middenlijn, bevindt zich een punt dat extra gevoelig is als men erop drukt. 

Fysiotherapie
Behandeling voor fasciitis plantaris richt zich primair op de inflammatie (ontstekingsactiviteit). Als die gereduceerd is en de passieve mobiliteit is hersteld zal de loopactiviteit wederom worden uitgebreid totdat functioneren in dagelijks leven pijnvrij hervat kan worden.

Nieuwsblog

Maatwerk bij Long Covid

18-03-2024
In het Leidsch Dagblad van dinsdag 12 maart is een interview gepubliceerd over de revalidatie van een patient met long...
Lees verder

Interview European City of Science Leiden

28-06-2022
Leiden is voor 2022 gekozen tot Europese stad van de wetenschap. De stad Leiden mag dit jaar een podium vormen voor het...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de onderzoeksresultaten...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder