Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Hielspoor | Fasciitis Plantaris

Onder de voetzool loopt een dikke bindweefselband, de fascia plantaris, die het hielbeen verbindt met de bal van de voet. Deze band helpt de voet stabiliseren en de tenen buigen. Een ontsteking aan deze band, fasciitis plantaris, gaat gepaard met pijn en ongemak. Omdat het - afgezien van acuut letsel - de meest voorkomende oorzaak is van pijn in de hielregio, wordt fasciitis plantaris ook wel hielspoor genoemd.

Oorzaak
Fasciitis plantaris komt het meest voor bij mannen tussen de 40 en de 70 jaar die voor hun werk veel moeten lopen of staan. Daarnaast hebben vrouwen die aan overgewicht lijden een verhoogd risico op deze aandoening. Fasciitis plantaris is een gevolg van overmatig gebruik van de voet. De bindweefselband kan op vele manieren beschadigd raken.

Risicofactoren voor dit type letsel zijn onder meer overgewicht, erg veel lopen, urenlang staan en een strak gespannen achillespees (de band die de kuitspier met de hiel verbindt).
Problemen met de voet, zoals platvoeten of juist een hoge voetboog, kunnen ook tot ontsteking van de bindweefselband leiden. 

Symptomen Iemand met fasciitis plantaris klaagt over pijn aan de onderkant van de hiel.
Deze pijn is 's morgens net na het opstaan, bij de eerste stappen, het hevigst. Naarmate de dag vordert, neemt de pijn af. Aan het einde van de dag is soms sprake van een doffe pijn aan de binnenkant van de hiel, die door rust verder afneemt. Gaat men weer lopen, dan is er eerst geen pijn; deze komt geleidelijk op. De hiel kan rood zijn en enigszins opgezet. Op de voetzool, vlak bij de middenlijn, bevindt zich een punt dat extra gevoelig is als men erop drukt. 

Fysiotherapie
Behandeling voor fasciitis plantaris richt zich primair op de inflammatie (ontstekingsactiviteit). Als die gereduceerd is en de passieve mobiliteit is hersteld zal de loopactiviteit wederom worden uitgebreid totdat functioneren in dagelijks leven pijnvrij hervat kan worden.

Nieuwsblog

Tienjarig jubileum van Corpus Mentis

03-04-2018
Op vrijdag 11 mei viert Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden haar tienjarig jubileum. Wij...
Lees verder

Onderzoek naar hardloopblessures Leiden Marathon

25-04-2017
Op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei organiseert de Leiden Marathon het jaarlijkse hardloopevenement. De Vereniging...
Lees verder

Workshop voor BeestenBende bij Corpus Mentis

10-04-2017
De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het...
Lees verder

Don Postel van Corpus Mentis maandag bij Galileo

19-11-2016
Bij Galileo op RTL5 is komende maandag collega Don Postel van Corpus Mentis uit Leiden te zien. Over het ...
Lees verder

Recept van fysiotherapeuten tegen hoge bloeddruk

27-10-2016
Hypertensie (HTN) is onlangs vastgesteld als de sterkste risicofactor voor ziekten. De directe en indirecte kosten die...
Lees verder