Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Hielspoor | Fasciitis Plantaris

Onder de voetzool loopt een dikke bindweefselband, de fascia plantaris, die het hielbeen verbindt met de bal van de voet. Deze band helpt de voet stabiliseren en de tenen buigen. Een ontsteking aan deze band, fasciitis plantaris, gaat gepaard met pijn en ongemak. Omdat het - afgezien van acuut letsel - de meest voorkomende oorzaak is van pijn in de hielregio, wordt fasciitis plantaris ook wel hielspoor genoemd.

Oorzaak
Fasciitis plantaris komt het meest voor bij mannen tussen de 40 en de 70 jaar die voor hun werk veel moeten lopen of staan. Daarnaast hebben vrouwen die aan overgewicht lijden een verhoogd risico op deze aandoening. Fasciitis plantaris is een gevolg van overmatig gebruik van de voet. De bindweefselband kan op vele manieren beschadigd raken.

Risicofactoren voor dit type letsel zijn onder meer overgewicht, erg veel lopen, urenlang staan en een strak gespannen achillespees (de band die de kuitspier met de hiel verbindt).
Problemen met de voet, zoals platvoeten of juist een hoge voetboog, kunnen ook tot ontsteking van de bindweefselband leiden. 

Symptomen Iemand met fasciitis plantaris klaagt over pijn aan de onderkant van de hiel.
Deze pijn is 's morgens net na het opstaan, bij de eerste stappen, het hevigst. Naarmate de dag vordert, neemt de pijn af. Aan het einde van de dag is soms sprake van een doffe pijn aan de binnenkant van de hiel, die door rust verder afneemt. Gaat men weer lopen, dan is er eerst geen pijn; deze komt geleidelijk op. De hiel kan rood zijn en enigszins opgezet. Op de voetzool, vlak bij de middenlijn, bevindt zich een punt dat extra gevoelig is als men erop drukt. 

Fysiotherapie
Behandeling voor fasciitis plantaris richt zich primair op de inflammatie (ontstekingsactiviteit). Als die gereduceerd is en de passieve mobiliteit is hersteld zal de loopactiviteit wederom worden uitgebreid totdat functioneren in dagelijks leven pijnvrij hervat kan worden.

Nieuwsblog

Fysiotherapeuten reduceren verwijzingen naar orthopeden met 64%

19-07-2019
Uit onderzoek blijkt dat fysiotherapeuten in de eerstelijn de werkbelasting van huisartsen aanzienlijk verminderen...
Lees verder

Bestuur beroepsgroep fysiotherapie op bezoek bij Corpus Mentis

17-04-2019
Op woensdag 17 april waren afgevaardigden van het bestuur van het KNGF op bezoek bij Corpus Mentis, Centrum...
Lees verder

Prevalidatie voor bovenbuik operatie

25-02-2019
Een gerandomiseerde placebo-gecontroleerde studie werd uitgevoerd in multidisciplinaire klinieken van drie tertiaire...
Lees verder

Corpus Mentis doet mee aan multicenter studie bij ernstig COPD

06-12-2018
Onlangs heeft Zorgverzekeraars Nederland bekend gemaakt vanaf 1 januari 2019 de langdurige revalidatie qua aantal...
Lees verder

Lezing: sportend kind bij de fysiotherapeut

16-09-2018
Op vrijdag 21 september is Drs. DM Keesenberg gastspreker bij de Mark Two Academy voor de lezing "Er komt een...
Lees verder