Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Frozen Shoulder

Een frozen shoulder (adhesive capsulitis) is een verkleving van het kapsel van het schoudergewricht op basis van ontstekingsactiviteit. De frozen shoulder komt bij zowel mannen als vrouwen voor, maar wordt vaker gezien bij vrouwen tussen de 40 en 70 jaar. Bij een primaire frozen shoulder is er geen aanwijsbare aanleiding voor het ontstaan van de klacht. Bij een secundaire frozen shoulder kunnen diverse etiologische factoren als een trauma, operatie, immunologische of endocriene variabelen de oorzaak zijn.

De risicofactoren voor het krijgen van een frozen shoulder zijn onder andere diabetes mellitus (suikerziekte), hartproblemen en schildklieraandoeningen. Zo'n 10 tot 20 procent van de diabetespatiënten krijgt last van een frozen shoulder. Vaak duurt het herstel van een frozen shoulder bij deze mensen ook langer. Andere risicofactoren zijn: een te snel of te langzaam werkende schildklier (hyperthyreoïdie of hypothyreoïdie), de ziekte van Parkinson, bepaalde hart- en vaatziekten en nog een klein aantal zeldzame aandoeningen.

Fysiotherapie

Behandelmogelijkheden bestaan uit fysiotherapie, medicatie (pijn- of ontstekingsremmend), een injectie (ontstekingsremmend) of een operatie. De minst invasieve en minst risicovolle behandelmethode is fysiotherapie die door passieve mobilisaties de bewegingsuitslag van het gewricht hersteld. Door meer mobiliteit bestaat er minder provocatie van ontstekingsactiviteit en is pijnvrij bewegen in het dagelijks leven weer mogelijk.

Naar boven

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

14-12-2020
Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en dietetiek (reguliere zorg, revalidatie en spoedzorg) met aangepaste...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder