Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Dupuytren

Bij de ziekte van Dupuytren treden klachten op in de palm van de hand door een blijvende samentrekking of verkorting van weefsel, bijvoorbeeld spierweefsel, peesweefsel, banden, kapsels of huid. Hierdoor kan een bewegingsbeperking ontstaan van de vingergewrichten die zelfs kan leiden tot een dwangstand en verkromming van de vingers. Er ontstaan verhardingen (knobbels) en contractuur van het peesvlies van de handpalm (aponeurosis palmaris). Daardoor gaat de hand hol staan en de vingers (met name pink en ringvinger) kunnen krom naar binnen gaan staan in de zogenaamde 'klauwstand'. De verschijnselen van de ziekte van Dupuytren kunnen ook aan de voeten ontstaan. In dat geval spreekt men van de ziekte van Lederhose.

Oorzaak ziekte van Dupuytren
De oorzaak van de buigstand van de vingers is een verschrompeling van vooral het bindweefsel in de handpalm. De ziekte is genetisch bepaald waarbij collageen type 1 onbedoeld omgezet wordt in type 3 zodat op litteken gelijkend weefsel wordt gevormd. Hierdoor ontstaan verdikkingen en verkortingen in het normale bind- en steunweefsel. Die ontstaan in de vorm van knobbeltjes en strengen, die zich tot in de huid voortzetten. Als deze strengen over de gewrichten lopen, kunnen de vingers zich minder goed bewegen. Hierdoor ontstaat de verkromming die typisch is voor de ziekte van Dupuytren.

Fysiotherapie voor ziekte van Dupuytren
Bij meerdere aandoeningen van het menselijk lichaam treedt er een verkleving op van bindweefsel zoals bij een frozen shoulder of in sommige gevallen na de operatieve plaatsing van een totale knie prothese. Door de fysiotherapeutische behandeling tegen de kapsulaire beperkingen van de gewrichten, de verklevingen van de pezen en de aponeurosis palmaris (handpalm) kan de dwangstand van de hand worden gereduceerd of tot de normaalstand worden teruggebracht. Doordat complicaties zoals bij operatieve behandeling of injecteren niet voorkomen is functioneel herstel van de hand in de meeste gevallen mogelijk.

Nieuwsblog

Lezing: sportend kind bij de fysiotherapeut

16-09-2018
Op vrijdag 21 september is Drs. DM Keesenberg gastspreker bij de Mark Two Academy voor de lezing "Er komt een...
Lees verder

Vacature fysiotherapeut met academische graad

09-07-2018
Fysiotherapeut met academische graad Gezocht een fysiotherapeut(e) met een academische graad die in de gelegenheid...
Lees verder

Tienjarig jubileum van Corpus Mentis

03-04-2018
Op vrijdag 11 mei viert Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden haar tienjarig jubileum. Wij...
Lees verder

Onderzoek naar hardloopblessures Leiden Marathon

25-04-2017
Op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei organiseert de Leiden Marathon het jaarlijkse hardloopevenement. De Vereniging...
Lees verder

Workshop voor BeestenBende bij Corpus Mentis

10-04-2017
De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het...
Lees verder