Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

COPD Fysiotherapie Leiden

COPD is een verzamelnaam van de twee aandoeningen van de longen; chronische bronchitis en longemfyseem. De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. De klachten die horen bij COPD ontstaan door langdurig contact met sigarettenrook, maar kunnen ook veroorzaakt worden door contact met steen-, metaal- of graanstofdeeltjes in de lucht. 
Door de irritatie ontstaat een ontsteking in de kleinere vertakkingen van de luchtwegen en schade aan de longblaasjes, dit in tegenstelling tot astma waar de klacht zich afspeelt in de grote luchtpijp.

U merkt daarom waarschijnlijk al enige tijd dat u last heeft van benauwdheid bij inspanning (traplopen), hoesten, opgeven van slijm en gevoeligheid voor bepaalde luchtjes als rooklucht, baklucht of verflucht. U heeft wellicht soms last van een plotselinge toename van benauwdheid (exacerbatie) waarbij u meer slijm op hoest. Sommigen van u durven zich niet meer in te spannen vanwege de toename van benauwdheid. Mogelijk valt u af zonder het te willen en worden uw spieren slapper en dunner. 

Eenmaal opgelopen schade aan de kleinere luchtwegen kunt u niet herstellen en als COPD niet behandeld wordt gaat de achteruitgang van uw longen en daarmee achteruitgang van uw gezondheid door. Verkoudheden, griep, luchtweginfecties en prikkelende lucht zoals rook kunnen steeds meer klachten geven en gaan langzamer over en periodes met vermeerdering van klachten (exacerbaties) treden steeds vaker op.

Longrevalidatie
Fysiotherapie / Revalidatie voor COPD is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Er is specialistische kennis nodig op het gebied van gaswisseling, spierfysiologie en ademhaling bij longaandoeningen om veilige en efficiënte revalidatie te kunnen bieden. Patiënten dienen alvorens met de revalidatie te beginnen goed medicamenteus ingesteld te zijn door de huisarts of longarts (medicamenteuze therapie). Aan het begin van de revalidatie zal uitgebreid onderzoek plaats vinden onder andere naar de inspanningscapaciteit, spierfunctie, ademhalingstechniek en lichaamssamenstelling. Naar aanleiding van het onderzoek zal uw revalidatieprogramma worden opgesteld en gericht zijn op: 

  • het bevorderen van de mucusklaring
  • het verbeteren van het inspanningsvermogen
  • het verminderen van dyspneu (kortademigheid)
Fysiotherapeutische revalidatie helpt de risico’s op een exacerbatie (plotse toename van benauwdheid) te verkleinen, de continue benauwdheid die u ervaart te verminderen, de kans op een ziekenhuis opname te verkleinen en de achteruitgang van uw longfunctie te remmen.

Nieuwsblog

Interview European City of Science Leiden

28-06-2022
Leiden is voor 2022 gekozen tot Europese stad van de wetenschap. De stad Leiden mag dit jaar een podium vormen voor het...
Lees verder

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

07-11-2021
Op dit moment zijn er geen maatregelen van kracht Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en diëtetiek...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder