Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Bekkeninstabiliteit

Door de vele hormoonveranderingen, de toename van het gewicht, en de verandering van het zwaartepunt in het lichaam zijn rugklachten veel vaker aanwezig bij zwangere vrouwen. De hormonale veranderingen zorgen ervoor dat de banden rondom het bekken weker worden zodat er voorbereid kan worden op het dragen van het kindje, het indalen en de bevalling.

Dit leidt echter ook tot verlies van stabiliteit van het bekken. Wanneer men dan al onopgemerkte functiebeperkingen in de rug had, samen met de bovenstaande redenen, wordt men extra kwetsbaar. Bij veel vrouwen is het zo dat ze voordat ze de zwangerschap ingaan al een bekkenscheefstand hebben, al dan niet geconstateerd door een therapeut. Wanneer deze scheefstand voor functionele problemen zorgt binnen het systeem, is het risico op verergering van de bandenpijn gedurende, maar ook na de zwangerschap, logisch. Met behulp van behandelingen kunnen wij ervoor zorgen dat pijn verlicht wordt. 


Symptomen
De pijn is voornamelijk aanwezig bij de bekkengewrichten, stuitje, liezen en soms bij het schaambeen.

Fysiotherapie
Uw behandelaar zal onderzoeken wat de oorzaak van uw bekken- en/of rugklachten zijn. Bij merkbare scheefstanden en/of functiebeperkingen kan uw behandelaar over gaan tot behandeling. Er zijn geen contra-indicaties voor de behandeling van zwangere vrouwen. De behandeling wordt echter wel aangepast naarmate de zwangerschap vordert. Een goede functie van het bekken vergemakkelijkt ook de bevalling. Wanneer men langdurig een functiebeperking heeft gehad van het bekken, kan het zo zijn dat dit probleem overgaat naar een instabiliteit. Ook bij mensen met lakse banden komt een bekken instabiliteit vaker voor. Een bekken instabiliteit is goed te behandelen. Daarnaast is het belangrijk om bepaalde oefeningen te doen om het bekken sterker en dus stabieler te maken.

Nieuwsblog

Tienjarig jubileum van Corpus Mentis

03-04-2018
Op vrijdag 11 mei viert Corpus Mentis, Centrum Fysiotherapie & Wetenschap te Leiden haar tienjarig jubileum. Wij...
Lees verder

Onderzoek naar hardloopblessures Leiden Marathon

25-04-2017
Op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei organiseert de Leiden Marathon het jaarlijkse hardloopevenement. De Vereniging...
Lees verder

Workshop voor BeestenBende bij Corpus Mentis

10-04-2017
De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het...
Lees verder

Don Postel van Corpus Mentis maandag bij Galileo

19-11-2016
Bij Galileo op RTL5 is komende maandag collega Don Postel van Corpus Mentis uit Leiden te zien. Over het ...
Lees verder

Recept van fysiotherapeuten tegen hoge bloeddruk

27-10-2016
Hypertensie (HTN) is onlangs vastgesteld als de sterkste risicofactor voor ziekten. De directe en indirecte kosten die...
Lees verder