Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Bekkeninstabiliteit

Door de vele hormoonveranderingen, de toename van het gewicht, en de verandering van het zwaartepunt in het lichaam zijn rugklachten veel vaker aanwezig bij zwangere vrouwen. De hormonale veranderingen zorgen ervoor dat de banden rondom het bekken weker worden zodat er voorbereid kan worden op het dragen van het kindje, het indalen en de bevalling.

Dit leidt echter ook tot verlies van stabiliteit van het bekken. Wanneer men dan al onopgemerkte functiebeperkingen in de rug had, samen met de bovenstaande redenen, wordt men extra kwetsbaar. Bij veel vrouwen is het zo dat ze voordat ze de zwangerschap ingaan al een bekkenscheefstand hebben, al dan niet geconstateerd door een therapeut. Wanneer deze scheefstand voor functionele problemen zorgt binnen het systeem, is het risico op verergering van de bandenpijn gedurende, maar ook na de zwangerschap, logisch. Met behulp van behandelingen kunnen wij ervoor zorgen dat pijn verlicht wordt. 


Symptomen
De pijn is voornamelijk aanwezig bij de bekkengewrichten, stuitje, liezen en soms bij het schaambeen.

Fysiotherapie
Uw behandelaar zal onderzoeken wat de oorzaak van uw bekken- en/of rugklachten zijn. Bij merkbare scheefstanden en/of functiebeperkingen kan uw behandelaar over gaan tot behandeling. Er zijn geen contra-indicaties voor de behandeling van zwangere vrouwen. De behandeling wordt echter wel aangepast naarmate de zwangerschap vordert. Een goede functie van het bekken vergemakkelijkt ook de bevalling. Wanneer men langdurig een functiebeperking heeft gehad van het bekken, kan het zo zijn dat dit probleem overgaat naar een instabiliteit. Ook bij mensen met lakse banden komt een bekken instabiliteit vaker voor. Een bekken instabiliteit is goed te behandelen. Daarnaast is het belangrijk om bepaalde oefeningen te doen om het bekken sterker en dus stabieler te maken.

Nieuwsblog

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

30-03-2020
Corpus Mentis is voor fysiotherapie en dietetiek open voor reguliere zorg met aangepaste maatregelen. Belt u...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de...
Lees verder

Podcast vrije artsenkeuze door Drs Martin Keesenberg

10-12-2019
Minister Hugo de Jonge wil op korte termijn een wetsvoorstel indienen voor het schrappen van de zogenaamde...
Lees verder

Wilt u zelf uw eigen fysiotherapeut blijven kiezen?

29-11-2019
Na minister Edith Schippers wil nu de huidige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge de keuzevrijheid van de...
Lees verder