Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Wervelbreuk | Wervelfractuur

Een wervelbreuk (wervelfractuur) kan het gevolg zijn van letsel door een val of een auto-ongeluk, of door een afname van de botdichtheid (osteoporose). Na een breuk is het van groot belang om te beoordelen of deze stabiel of instabiel is. Bij een instabiele breuk bestaat er namelijk het risico dat het ruggenmerg gecomprimeerd en beschadigd wordt wat kan leiden tot een dwarslaesie. Bij een dwarslaesie zijn de signalen van de hersenen naar het lichaam en omgekeerd onderbroken. Hierdoor ontstaat er spierverlamming, gevoelloosheid en uitval van andere lichaamsfuncties in het gedeelte van het lichaam dat lager ligt dan het niveau van de ruggenmergbeschadiging.  

Diagnose
Om tot de diagnose te komen van een wervelbreuk dienen er röntgenfoto's gemaakt te worden. In sommige gevallen wordt er een CT-scan of MRI gemaakt om een nauwkeuriger beeld te krijgen van de breuk of breuken.
 

Behandeling
Bij een wervelbreuk dient er gefixeerd te worden. Dit kan actief gebeuren door adviezen om trent belasting, bedrust thuis of in het ziekenhuis. Na 8 tot 10 weken is de breuk genezen. Bij andere gevallen van wervelkolombeschadiging, met name wanneer er sprake is van instabiele fracturen of druk op het ruggenmerg, kan een operatie noodzakelijk zijn. Wanneer er sprake is van een gehele of gedeeltelijke dwarslaesie zijn er beperkte mogelijkheden tot herstel. Het is belangrijk de druk op zenuwwortels of het ruggenmerg zo snel mogelijk op te heffen. Eenmaal ontstane beschadigingen van het zenuwweefsel genezen meestal niet volledig. Wel kan, met behulp van een langdurige en intensieve fysiotherapie  een deel van de lichaamsfuncties weer worden hersteld. Daarnaast kunnen hulpmiddelen nodig zijn om zelfstandig functioneren mogelijk te maken.
 

Naar boven

Nieuwsblog

Onderzoek naar hardloopblessures Leiden Marathon

25-04-2017
Op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei organiseert de Leiden Marathon het jaarlijkse hardloopevenement. De Vereniging...
Lees verder

Workshop voor BeestenBende bij Corpus Mentis

10-04-2017
De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het...
Lees verder

Don Postel van Corpus Mentis maandag bij Galileo

19-11-2016
Bij Galileo op RTL5 is komende maandag collega Don Postel van Corpus Mentis uit Leiden te zien. Over het ...
Lees verder

Recept van fysiotherapeuten tegen hoge bloeddruk

27-10-2016
Hypertensie (HTN) is onlangs vastgesteld als de sterkste risicofactor voor ziekten. De directe en indirecte kosten die...
Lees verder

Verklaring Eccentric Loading bij achillespeesklachten

06-09-2016
Achillespeesklachten klachten kunnen door sportactiviteiten maar ook door activiteiten in het dagelijks leven ontstaan....
Lees verder