Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Neurogene Claudicatio

Neurogene claudicatio intermittens wordt ook wel het syndroom van Verbiest genoemd. Het is een rugklacht die ontstaat doordat er een vernauwing in de lumbale wervelkolom aanwezig is. Het spinale kanaal is vernauwd. Deze aandoening zie je vooral op een wat oudere leeftijd, meestal tussen de 55 en 70 jaar. 

Oorzaak 
De oorzaak van een neurogene claudicatio intermittens is een nauw wervelkanaal. Dit ontstaat meestal door een combinatie van twee dingen namelijk dat men een congenitaal (aangeboren) nauw wervelkanaal heeft en door degeneratieve afwijkingen van de wervelkanaal, dit is meestal artrose van de wervelkanaal. 

Door compressie van zenuwen (de cauda equina) en lumbale epidurale venen ontstaan de klachten. In retroflexie, dat wil zeggen dat men de rug verder naar achteren strekt, komt er meer druk op de zenuwen met als gevolgen een verhoogde veneuze druk en ischemie van de cauda equina. Wanneer men in anteflexie is, dit wil zeggen dat er voorover gebogen wordt, wordt het spinale kanaal vergroot en ontstaat er minder druk op de zenuwen met als gevolg afname van de klachten. 

Klinische verschijnselen 
Hieronder is een overzicht te zien van de klachten die iemand kan hebben met een neurogene claudicatio intermittens:

  • Uitstralende pijn in beide benen (soms maar in een been) bij lopen en staan
  • Zwakte of paraesthesieën (abnormaal gevoel bijvoorbeeld een brandend, prikkend of tintelend gevoel) in beide benen (soms maar in een been)
  • Bij rechtop staan blijft de pijn aanwezig
  • De pijn kan toenemen wanneer de rug verder naar achteren wordt gestrekt
  • De trap oplopen gaat makkelijker dan de trap aflopen
  • Krachtsverlies bij het lopen (bijvoorbeeld kan men een klapvoet krijgen)
  • De afstand die men kan lopen waarna klachten ontstaan wordt steeds korter (uiteindelijk kan het zo zijn dat er nog maar enkele meters gelopen kan worden)
  • Door hoesten, niezen en persen worden de klachten niet uitgelokt
  • Bij stilstaan duurt het minuten totdat de pijn wegtrekt (bij vasculaire claudicatio intermittens is dit direct)

Lichamelijk onderzoek 
Wanneer men lichamelijk onderzoek uitvoert bij een patiënt met neurogene claudicatio intermittens worden er meestal geen afwijkingen gevonden. Men kan vaak wel afwijkingen vinden bij het lichamelijk onderzoek wanneer de klachten eerst opgewekt worden. Men kan dit doen door de patiënt te laten lopen tot dat de klachten ontstaan.

Fysiotherapie
Fysiotherapie kan als behandeling toegepast worden of als revalidatie na een operatie naar aanleiding van neurogene claudicatio. Het effect van de fysiotherapeutische behandeling is afhankelijk van het klinische beeld van de patient en daarmee de mate en lokatie van compressie op belangrijke zenuwstructuren. 

Nieuwsblog

Maatwerk bij Long Covid

18-03-2024
In het Leidsch Dagblad van dinsdag 12 maart is een interview gepubliceerd over de revalidatie van een patient met long...
Lees verder

Interview European City of Science Leiden

28-06-2022
Leiden is voor 2022 gekozen tot Europese stad van de wetenschap. De stad Leiden mag dit jaar een podium vormen voor het...
Lees verder

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

07-11-2021
Op dit moment zijn er geen maatregelen van kracht Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en diëtetiek...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de onderzoeksresultaten...
Lees verder