Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Instabiele discus

Door inwendige scheurtjes in een tussenwervelschijf zal in de loop der tijd versmalling en inzakking van de tussenwervelschijf optreden.
Het kan zijn dat bij een nieuwe aanval of extra overbelasting de tussenwervelschijf volledig doorscheurt en er een hernia of klinisch beeld van een instabiele discus optreedt, maar dit hoeft niet te gebeuren. Op de röntgenfoto ziet men ten slotte een sterk versmalde tussenwervelschijf. 

Instabiliteit
Nu is het in de wetenschap behoorlijk onduidelijk wanneer er nu wel of niet over ‘instabiliteit’ gesproken mag worden. Sommigen beperken de uitspraak tot wat ze kunnen vaststellen op een röntgenfoto. Zien ze daarop dat wervels ten opzichte van elkaar enkele millimeters verschuiven, dan spreken ze van röntgenologische instabiliteit. Dit is minder omstreden dan de term ‘klinische instabiliteit’, met betrekking tot klachten van de patiënt die op instabiliteit zouden kunnen duiden, maar deze term wordt slechts door enkelen erkend. 
Wanneer een wervel overmatige bewegingsuitslagen vertoont maar uiteindelijk de beweging beperkt wordt door het kapselbandapparaat, spreekt men van hypermobiliteit. Hypermobiliteit van de gewrichten kan uiteindelijk leiden tot instabiliteit. 

Symptomen
Iemand zal zeggen dat hij vreselijk goed moet uitkijken waar hij loopt of wanneer hij een stoepje afstapt. Bij het zich verstappen of verkeerd inschatten van de stoeprand ervaart hij een heftige scheut in de rug, alsof er een mes in gestoken wordt. Betrokkene zal ook erg goed opletten dat er niet plotseling iemand tegen hem opbotst, omdat dan hetzelfde gebeurt. En dit kan weer leiden tot tijdelijke verergering van de klachten. 
Het beeld kan zich ook manifesteren als steeds terugkerende spit--aanvalletjes, waarbij iemand gemakkelijk weer een of meer dagen rugklachten heeft en stijver is dan anders. 

Fysiotherapie
Een fysiotherapeutische behandeling kan zorgen voor een toename van de actieve stabiliteit van de wervelkolom. Dit zal gepaard gaan met adviezen over hoe de rug tevens mobiel te houden voor het geval de rug stijf wordt. 

Nieuwsblog

Onderzoek naar hardloopblessures Leiden Marathon

25-04-2017
Op zaterdag 20 mei en zondag 21 mei organiseert de Leiden Marathon het jaarlijkse hardloopevenement. De Vereniging...
Lees verder

Workshop voor BeestenBende bij Corpus Mentis

10-04-2017
De BeestenBende is een speciale club voor kinderen in de leeftijd van 6 tot en met 11 jaar die helpen bij het...
Lees verder

Don Postel van Corpus Mentis maandag bij Galileo

19-11-2016
Bij Galileo op RTL5 is komende maandag collega Don Postel van Corpus Mentis uit Leiden te zien. Over het ...
Lees verder

Recept van fysiotherapeuten tegen hoge bloeddruk

27-10-2016
Hypertensie (HTN) is onlangs vastgesteld als de sterkste risicofactor voor ziekten. De directe en indirecte kosten die...
Lees verder

Verklaring Eccentric Loading bij achillespeesklachten

06-09-2016
Achillespeesklachten klachten kunnen door sportactiviteiten maar ook door activiteiten in het dagelijks leven ontstaan....
Lees verder