Home Contact Sitemap
Deel deze pagina:

Diabetes Mellitus | Suikerziekte

Diabetes wordt ook wel 'suikerziekte' genoemd. De officiële naam is Diabetes Mellitus. Bij Diabetes kan het lichaam de bloedsuiker niet meer zelf in evenwicht houden. Normaal regelt het lichaam de bloedsuikerspiegel heel nauwkeurig, met het hormoon insuline. Mensen met Diabetes maken zelf geen insuline meer, of hun lichaam reageert niet meer op de insuline. Dat hangt af van de soort suikerziekte als Diabetes Mellitus type I, Diabetes Mellitus type II of zwangerschapsdiabetes. Als insuline zijn werk niet kan doen, loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Als er lange tijd te veel suiker in het bloed zit, is dat erg ongezond. Daarom is het belangrijk om diabetes zo snel en goed mogelijk te behandelen. Naast het probleem met bloedsuiker, zijn ook vaak het cholesterol en de bloeddruk te hoog.

Bloedsuiker
Bloedsuiker heet officieel 'bloedglucose'. Geen mens kan zonder glucose, want die geeft het lichaam energie waardoor alle spieren en organen werken. Glucose komt uit koolhydraten in de voeding. Koolhydraten zitten niet alleen in zoete dingen, zoals suiker en fruit, maar ook in sommige groenten, melk, brood en aardappelen en andere soorten zetmeel. Van koolhydraten maakt het lichaam glucose; die komt in het bloed terecht als bloedsuiker en gaat naar alle lichaamscellen voor energie. Maar te veel is niet goed.
Normaal zorgt het lichaam ervoor dat er precies genoeg insuline vrijkomt om de hoeveelheid glucose in het bloed te verwerken. Zo blijft de bloedsuikerspiegel altijd binnen bepaalde grenzen. Bij diabetes is dat evenwicht weg.

Insuline

Insuline wordt gemaakt in de alvleesklier. Wanneer geen of onvoldoende insuline wordt gemaakt, of als het lichaam niet meer reageert op insuline, heeft het lichaam moeite om glucose uit het bloed te krijgen. De bloedsuiker blijft dan rondstromen en kan niet gebruikt worden voor energie. Het gevolg is erge dorst en veel plassen. Want het lichaam probeert om de glucose op een andere manier kwijt te raken. Doordat iemand geen glucose, dus geen energie kan opnemen, voelt hij zich moe.

Fysiotherapie
De behandeling van patienten met Diabetes Mellitus gebeurd met meerdere behandelaren als de fysiotherapeut, huisarts, diabetesverpleegkundige en in sommige gevallen een internist.
De fysiotherapeut zal ingeschakeld worden indien de Diabetes Mellitus moeilijk medicamenteus onder controle te krijgen is. Middels fysiotherapie kan de bloedsuikerconcentratie in het bloed lager en stabieler worden, de spiermassa toenemen en de vetmassa en het lichaamsgewicht gereduceerd worden en daardoor medicijngebruik afnemen.

Nieuwsblog

Maatwerk bij Long Covid

18-03-2024
In het Leidsch Dagblad van dinsdag 12 maart is een interview gepubliceerd over de revalidatie van een patient met long...
Lees verder

Interview European City of Science Leiden

28-06-2022
Leiden is voor 2022 gekozen tot Europese stad van de wetenschap. De stad Leiden mag dit jaar een podium vormen voor het...
Lees verder

Maatregelen Corpus Mentis vanwege het coronavirus

07-11-2021
Op dit moment zijn er geen maatregelen van kracht Corpus Mentis is open voor fysiotherapie en diëtetiek...
Lees verder

Resultaten van het COPD onderzoek bij Stax en Toine op radio 1

16-02-2020
Op maandag 17 februari zal hoofdonderzoeker Drs. DM (Martin) Keesenberg de resultaten van het COPD onderzoek toelichten...
Lees verder

Uitzending Radar van AVRO TROS over COPD onderzoek

10-02-2020
Op maandagavond 17 februari zal AVRO TROS in het televisieprogramma Radar aandacht besteden aan de onderzoeksresultaten...
Lees verder